Yerba Mate powoli przebija się do tak zwanego mainstreamu związanego ze zdrowym odżywianiem. Nic dziwnego gdyż już kilkaset lat temu korzystne właściwości tego drzewa docenili Indianie Guarani, a zaraz za nimi Jezuici. Obecnie w naszym kraju można dostrzec powolny ale stale wzrastający trend spożywania Yerba Mate. Czym jest Yerba i jak zacząć przygodę z tym niesamowitym naparem? Odpowiedzi znajdziesz w tym wpisie.
Czym jest yerba Mate?
Yerba Mate to susz powstający z liści oraz łodyg rośliny o nazwie Ostrokrzew paragwajski (Ilex paraguariensis ). Pierwotne regiony występowania tego drzewa to regiony Paragwaju, Urugwaju, Brazylii oraz Argentyny. Rośliny te mogą dorastać nawet do 15 m wysokości, zwykle jest to jednak ok. 6-8 metrów. Liście rosliny mają jajowaty kształ oraz ząbkowane krawędzie.
Źródło: Coquimbo58, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, Wikimedia Commons |
Źródło: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ilex_paraguariensis_-_Yerba_mate_-_desc-leaves.jpg?uselang=pl |
Historia Yerba Mate
Pierwotnie Yerba Mate używana była przez Indian z plemienia Guarani jako produkt leczniczy. Służył również zabiciu uczucia głodu, zmniejszeniu zmęczenia, a także zredukowaniu stresu. Dzisiejszy sposób uprawy Yerba Mate zapoczątkowali Jezuici, którzy przybyli na kontynent południowoamerykański celem szerzenia wiary chrześcijańskiej. Zauważyli oni że Indianie piją napar z rośliny która dodaje im energii oraz pobudza. Sami zaczęli również pić napar i doceniwszy korzystne właściwości Mate rozpoczęli jej uprawę w XVII wieku. |
Uprawa
|
Ogólnie ujmując uprawa Mate nie należy do najprostszych. Roślina ma spory wymagania odnośnie ph gleby oraz nasłonecznienia zwłaszcza w pierwotnym etapie wzrostu. Dlatego też Indianie nie zdołali założyć upraw i zbierali tylko gałęzie i liście dziko rosnących drzew. Współczesne plantacje prowadzone są w taki sposób aby drzewa dorastały maksymalnie do 2-2,5 m co ułatwia zbiór, który prowadzony jest raz na 3 lata, tak aby roślina nie straciła "mocy". Z jednego drzewa w ciągu roku można zebrać ok 30-38 kg suszonych liści. |
Właściwości
No i przechodzimy do tego co miśki lubią najbardziej czyli właściwości Yerba Mate. Najbardziej wartościowa dla pijących wydaję się właściwość pobudzająca oraz dodająca energii. Yerba Mate w ogólnym rozrachunku posiada mniej kofeiny od kawy, lecz sposób picia powoduje że do naszego organizmu przechodzi więcej tego składnika. Mianowicie chodzi o kilkukrotne zalewanie suszu, co powoduje że za każdym wprowadzamy kolejną dawkę kofeiny do naszego organizmu. Poza właściwościami pobudzającymi Mate jest skarbnicą różnych witamin oraz minerałów. Mówimy tutaj zwłaszcza o witaminach z grupy B tj. B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8 oraz innych jak C oraz E. Znajdziemy w niej również potas, cynk, fosfor, magnez, krzem i wapń. Poza wyżej wymienionymi posiada właściwości antyoksydacyjne co oznacza że przeciwdziała namnażaniu się wolnych rodników w naszym organizmie. Udowodniono że wolne rodniki powodują choroby takie jak miażdżycę czy raka. Przyspieszają również proces starzenia się komórek. |
![]() |